Dah lame x buat benda alah nie sampai la kak ipar teringin nak makan..so aku sebagai adik ipar yg bertimbang rasa buat jugak la cream puff nie..kejap jer buatnya.so x kesah sgt ar...
sesape nak try bt meh tgk resepi kt bawah nie..setengah jam dah boleh siap dah dun worry..
Bahan-bahannya pastry
250 ml air
125 g butter
150 g tepung gandum
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh gula
4 biji telur
Step by step
- Didihkan air dan butter dalam kuali dan tunggu hingga butter cair.
- Masukkan tepung dan kacau hingga adunan tidak melekat kt kuali.
- Tutup api dan sejukkan.
- Bila dah sejuk sikit masukkan telur satu per satu sambil kacau.
- Lepas dah kembang sikit masukkan dalam piping bag dan bentukkan dengan bentuk cream puff. Buat bulat jer pun boleh.
- Bakar 25 minit dengan suhu 180C hingga kuning sikit..
- ok dah sikit pastry
Bahan bahan untuk kastard
500 ml susu segar
100 g gula
80g tepung kastard
Step by step
- Didihkan susu dan gula atas api.
- Masukkan tepung kastard.
- Kacau dengan cepat hingga likat dan tutup api
- Sejukkan kemudian letakkan dalam pastry.
Ok try ar bt sndr..selamat men TRY....
Paan said : Nice
ReplyDelete