Daging Masak Kicap |
Act jarang masak makanan n lauk pauk berasaskan daging nie..since mmg x brp suke makan daging.tp dah menjelang dewasa gtu kena ar belajar sok2 nak kawen senang...x boleh dah ikut tekak sendiri jer.
nie bahan-bahannyer
3 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
½ cawan kicap pekat
Air Asam jawa
Garam secukup rasa
Bahan untuk diblend
3 inici halia
4 ulas bawang putih
20 biji cili kering @ 2 sudu besar cili siap blend
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
Cara-Caranya
- Tumis Bahan hiris + Bunga Lawang + kayu manis
- Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan daging, air dan renih hingga empuk
- Masukkan kicap pekat, air asam jawa dan garam
- Biarkan kuah pekat dan hidangkan.
nampak macam banyak sgt bahan kan..tp blend jer sume tu dun worry x leceh sgt buat..daging tu nak cepat lembut masuk jer dalam pressure cooker tggu 45 minit x yah susah2 rebus lame2 hehe...
selamat try!!!
“An idealist is one who, on noticing that a rose smells better than a cabbage, concludes that it makes a better soup.”
No comments:
Post a Comment